Капитан Джак Спароу. Описание живота на героя.

Капитан Джак Спароу може да бъде идентифициран по печата с формата на буквата ‘П’ и малката татуировка на китката. Този печат (първата буква от думата ‘пират’) е бил собственоръчно поставен от лорд Кътлър Бекет в знак на отмъщение за това, че Джак Спароу е отказал да превози товар, който му е било възложен от Източно-индийска търговска компания. Това са били роби. Джак Спароу не се подчинил на заповедта, а вместо това освободил робите. Тази постъпка е станала доказателство за необуздания нрав на Спароу и склонността му към пиратството.

Въпреки, че Източно-индийската компания твърдо вярвала, че не трябва да се позволява на измамниците да вредят, късмета на Джак Спароу се „леел като из ведро”. Ето само няколко примера за неговия необясним късмет:

  • Той най-малко два пъти е избягвал бесилото.
  • За разлика от малцината щастливци, Джак нееднократно се е спасявал от запознанство с Морския Дявол. Дейви Джоунс и неговото ръчно чудовище Кракен ще бъдат подробно описани в записките.
  • Връща се от Убежището на Морския Дявол цял и невредим.

Капитан Джак Спароу е най-прославеният пират в Карибско море, а може би и в целия свят. За този човек се знае много малко. Неговата личност е обвита в тайни и догадки. По време на своите проучвания съм чувал за Спароу повече отколкото за всеки друг пират. Изброените тук сведения са съгласувани с историите от разказите за този коварен пират, които считам за чиста истина.

Трябва да подчертая, че дори като цяло Капитан Джак Спароу да е недостоен за доверие, често му се е налагало да общува с хора, заемащи доста по-високо положение, а по едно време дори е бил на служба в нашата родна Източно-индийска търговска компания. Но не трябва да се забравя, че всички негови прояви на порядъчност най-често са били с цел да замаскират неговите егоистични стремежи. За него не съществува нищо свято. Даже съм чувал, че не някой друг, а именно Джак Спароу е склонил дъщерята на Губернатора на Порт Роял Елизабет Суон да напусне цивилизования свят и да се посвети на пиратството. Дори само този факт доказва, че мечът на правосъдието трябва колкото се може по-скоро да се стовари върху Джак Спароу.

Компасът на капитан Джак Спароу — един от най-силните артефакти на всичките Седем Морета. Разказват, че компасът е даден на Спароу от богиня Калипсо, известна под името Тия Далма. За този, който не знае за свойствата на компаса, той може да се стори повреден, тъй като не показва север. Неговата стрелка показва натам, където собственика на талисмана се стреми с цялата си душа. Този компас е особено ценен и ако не успее да хване самия Джак Спароу, всеки агент на компанията е длъжен поне да се опита да открадне компаса.

Корабът на капитан Джак Спароу — „Черната Перла”. Казват, че това е най-бързият кораб в Карибско море. Лично аз намирам това за пълна глупост: Нима може „злонамерен” кораб по Божията воля да изпревари по бързина един „добронамерен кораб”? Предишното название на кораба било „ Разпътно момиче”. Според мен, това нечестиво име напълно съответства на низките човешки качества на своя престъпен собственик.

При никакви обстоятелства, нито един порядъчен човек не бива да вярва на нито една дума на Спароу. Джак, ако му дадеш власт, е способен да изкриви до неузнаваемост и най-голямата истина. Имало е случаи когато, дори в най-рискованите ситуации, той е излизал „сух от водата” като се е защитавал само с думи.

Ето това е обвинителното заключение, което съдържа списък на престъпленията, за които кралският съд е осъдил Джак Спароу на обесване. Получих го със съдействието на един командир от кралския флот, пожелал да остане анонимен.

„Джак Спароу! Да ти е ясно, че ти си обвинен в извършване на злодейски престъпления срещу краля, като посочените престъпления са огромни по брой и злостни по характер. Най-тежкото от тях е пиратството, контрабандата, подправянето на каперско свидетелство, а също това, че ти си се представял за офицер от Британския военноморски флот и за свещеник от английската църква. Освен това, към твоите престъпления се причисляват и плаване под лъжлив флаг, палеж, похищение на хора, мародерство, бракониерство, бандитизъм, кражба, грабеж, безнравственост и пълно неподчинение на закона. За тези престъпления ти си осъден на обесване.”

Юношеството на Джак Спароу

Честно казано (а, както знаете, агентите на Компанията винаги казват само чистата истина), за младежките години на печално знаменития пират Джак Спароу не е известно нищо. Но тази тема е съпроводена с много догадки.

Когато събирах материал за тези записки, по време на своите пътешествия веднъж се натъкнах на село с индианци от племето маи. Вождът на племето на име Тумен добре говореше английски. Той заяви, че е пътувал по моретата с Джак през годините, когато този безчестен капитан е бил все още момче.

В тези записки се казва това, което успях да узная за младежките години на Джак Спароу. От цялата информация, която събрах, тези сведения най-малко от всичко се поддават на документално потвърждаване, макар че съм длъжен да отбележа, че нямам основание да се съмнявам в правдивостта на индианския вожд.

В младежките си години, този начинаещ престъпник, както се говори, е похитил рибарска шхуна с име „Казарка” и е всявал ужас в Карибско море. (Ако тази лодка е била истински кораб, Джак Спароу, без съмнение, даже на такава млада възраст би всявал ужас на всичките Седем Морета).

Запазилото се изображение на „Казарка”, корабът, похитен от Джак Спароу.
Вероятно го е рисувал самият Спароу, тъй като размерите на съда са СИЛНО преувеличени. Мисля, че аз не съм единственият, който желае в тази схватка победа за морския змей.

Спароу заедно с Арабела Смит, служанка от таверна в пиратския град Тортуга, похитили благородния дворянин на име Тиц Уилям П. Далтон Трети ( някои източници утвърждават, че Тиц Уилям е бил братовчед на адмирал Джеймс Норингтън). Двамата пирати спечелили доверието на горепосочения аристократ и по-късно похитили индианеца от племето маи на име Тумен и неговия приятел Жан Мальор, като се оправдали с това, че ги били спасили след корабокрушение. Двамата юноши служили като матроси на търговския кораб.

По времето когато Тумен се запознал със Спароу, бъдещият пират бил по карибските критерии нелошо образован: пиратство, грабежи, свръхестествени явления – всичко това му било добре познато.

Тези навици, вероятно и са му помогнали толкова добре да се наложи в морето. Освен това през младежките години му се е случвало да се сблъсква със своите приятели – проклетите пирати, а също, което е по-малко вероятно, с племето на русалките и възкръсналото тяло на конкистадора Ернан Кортеса. Заедно със Спароу пътешествала и девойка, превърната от всемогъщата магьосница Тиа Далма в котка. Разбира се, Тумен не е могъл да потвърди своите думи със значими доказателства, особено когато това касаело свръхестествени явления.

Обаче, както вече казах преди това, подобни заключения не бива да се считат за невероятни. Злите обичаи на пиратите носят върху себе си несъмнения отпечатък на отвъдното.

„Първата помощничка” на Джак Спароу (вероятно, в младежките си години Джак се е представял за капитан, макар че неговият кораб е бил жалък съд) също станала известна пиратка. По сведения на Тумен, Арабела Смит (на рисунката) е била дъщеря на пиратка, която се е омъжила за пират и нейните деца също са станали пирати.

Тези от служителите на Компанията, които случайно имат сведения за нейното сегашно местоположение (ако е още жива), трябва да помнят за настойчивата необходимост завинаги да се пресече тази пиратска династия. Ние смятаме, че понастоящем Арабела изглежда доста остаряла и, вероятно, излъчва неприятна миризма, тъй като пиратите с годините стават непривлекателни и не се интересуват от личната си хигиена.

Мнозина говорят, че старинният хроникьор Роб Кид е направил подробни записки на приключенията на младия Спароу, обаче аз така и не успях да намеря нито един от тези томове, писани от перото на посочения по-горе автор.

Надявам се, че тези сведения ще помогнат на служителите на Източно-индийската търговска компания успешно да избегнат коварните набези на Джак Спароу и да постигнат най-накрая възтържествуване на справедливостта.

Важна забележка! Докато пишех тези редове, Джак Спароу отново изчезна! Загубил „Перлата”(отново!) и скрил се от Компанията и краля(за кой ли път!),той, както твърдят, се е върнал в пиратския град Тортуга с намерението да намери съкровище, представляващо неизмерима ценност, а именно: източникът на вечната младост. Бъдете нащрек! Спароу е избягал от клетката, и каквито и успехи да сме постигнали при избиването на другите пирати, докато той се разхожда на свобода, цивилизованият мир няма да знае покой!